, Blog

Alkohol nechrání ani nepomáhá zvládat situaci související s nemocí COVID-19 (WHO)

Světová zdravotnická organizace varuje: Za žádných okolností byste neměli pít žádný druh alkoholu jako prostředek k prevenci nebo léčbě infekce COVID-19. Konzumace alkoholu Vás NEOCHRÁNÍ před COVID-19.

Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), situační a technické zprávy jsou nyní dostupné i v češtině na stránce COVID-19/WHO Na stránce najdete kromě mnoha dokumentů určených veřejnosti i odborníkům také infografiku vyvracející jeden z "koronavirových mýtů", obrázek s textem: "Ne, pití alkoholu před COVID-19 nechrání. Častá nebo nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko výskytu zdravotních problémů."

V kapitole Opatření pro osobní ochranu je ke stažení leták Zvládání stresu. WHO doporučuje: 

  • "Když nevíte, co si počít se svými emocemi, neuchylujte se ke kouření, alkoholu nebo jiným drogám. Pokud se cítíte svými pocity zavaleni, promluvte si se zdravotníkem nebo poradcem. Sestavte si plán, kam jít a jak vyhledat pomoc v oblasti tělesného a duševního zdraví, pokud ji budete potřebovat."

Další z letáků WHO, nazvaný Alkohol a COVID-19: co potřebujete vědět je v češtině zveřejněn na stránce Alkohol pod kontrolou

 


NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o alkoholu v České republice 2023OTEVŘÍT BLOG