, Blog

Češi jsou v konzumaci alkoholu druzí v OECD, před pěti lety byli osmí. Více pijí už jen Litevci

Počet Čechů, kteří pijí rizikově, a mají tudíž nakročeno k závislosti, se za poslední roky vyšplhal na 1,5 milionu, což je asi 17 až 20 procent. Spotřeba alkoholu v Česku je téměř 12 litrů čistého alkoholu na osobu za rok. Články na iRozhlas.cz a Aktuálně.cz.

Podle posledních dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se Česká republika dělí s Francií o druhou nejvyšší spotřebu alkoholu. Loni vypil každý Čech v průměru 11,7 litru čistého alkoholu. Více pijí jen obyvatelé Litvy, kde se spotřebuje 13 litrů alkoholu na hlavu. K situaci se vyjádřil jak národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, tak i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Přístup ministerstva zdravotnictví vnímá Jindřich Vobořil již dvě desetiletí jako pasivní. Podle Vobořila se navzdory opakovaným upozorněním na ekonomické a zdravotní dopady, ministerstvo zdravotnictví a politická reprezentace staví neochotně k řešení dostupnosti a prevence v oblasti alkoholu. Česká republika by se dle něj měla mezinárodními doporučeními WHO řídit, ne je ignorovat.

[Zdroj1: Světová zdravotnická organizace chce brzdit Čechy v pití alkoholu, v Evropě jsou na špičce statistik; irozhlas.cz, 18. 7. 2018; zobrazeno 20. 7. 2018]

[Zdroj2: Češi a Francouzi se dělí o druhou příčku v pití alkoholu. Zdražte lihoviny, doporučuje Vobořil; aktualne.cz, 20. 7. 2018; zobrazeno 20. 7. 2018]


NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o alkoholu v České republice 2023OTEVŘÍT BLOG