, Blog

Evropský plán boje proti rakovině se zaměří i na konzumaci alkoholu

Evropský plán boje proti rakovině bude významně řešit v oblasti prevence rakoviny alkohol a jeho nadužívání v zemích EU.

Evropský plán boje proti rakovině stanoví nový přístup EU k prevenci, léčbě a péči osoby s rakovinou a ty, kteří onemocnění překonali. Na aktivity vedoucí ke splnění cílů plánu mají být z rozpočtu Evropské unie po vynaloženy 4 miliardy eur (přes 104 miliardy korun).

Podstatnou roli má mít v rámci prevence rakoviny oblast konzumace alkoholu, zahrnující například témata: reklama a marketing (důraz na online), zdravotní varování, informace pro spotřebitele, zdanění, minimální cena pro spotřebitele.

Evropská komise plán představila veřejnosti 3. února 2021; informaci v češtině přinesly stránky Euractiv pod titulkem EU chce porazit rakovinu, investuje do prevence i výzkumu. Informace o plánu byly na Euractivu zvřejněny také ve článku EU míří do boje proti rakovině. Chce omezit kouření, alkohol a další škodlivé výrobky.

Rozhovor se šéfredaktorkou Euractivu, Anetou Zachovou, je možno si poslechout v Podcastu Deníku "Evropa pro Čechy". Rozhovor, který vedl evropský editor Deníku Luboš Palata s A. Zachovou, najdete na stránkách Deník.cz pod titulkem Zakáže nám Evropská unie pivo a cigarety? [deník.cz, 10. 2. 2021 zobrazeno 11. 2. 2021] . Pořad je jedním z dílů pravidelného podcastu Deníku "Evropa pro Čechy". Podcast je možno vyslechnout i na Spotify a Apple Podcasts.

 


NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o alkoholu v České republice 2023OTEVŘÍT BLOG