, Blog

Forbes Life #011 - Michal Miovský

Podcast s prof. Michalem Miovským z 29. 12. 2022 (52:53 min) o závislosti na alkoholu, lécích, nikotinu či digitálních technologiích.

Prof. Miovský poutavě hovoří (nejen) o rizicích konzumace alkoholu, nikotinu, lécích či digitální závislosti a nových přístupech k závislosti na těchto látkách. Jako přístup vhodný pro prevenci digitální závislosti zmiňuje podporu a posilování seberegulačních dovedností, tak jak je podporují v severských zemích Evropy.

Podcast Forbes Life #011 - Michal Miovský je možno si spustit z různých zdrojů, například Spotify, České podcasty, Soundcloud, Podcasts Apple či Audiolibrix

Audiolibrix v úvodu k podcastu píše:

  • „Závislost na nikotinu je úporná, je to podceňovaná látka,“ tvrdí lékař Michal Miovský, který je přednostou Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Většina kuřáků to prý bez odborné pomoci nezvládne, což dokládají i průzkumy. Kromě nikotinu mají Češi tradičně největší problém s alkoholem. K rovoji alkoholismu v Česku napomáhá podle Miovského i současná ekonomická krize, válka na Ukrajině a další nejistoty, kterým lidé nyní čelí. Problém se zvýšenou konzumací alkoholu u Čechů narostl podle adiktologa výrazně během koronavirové pandemie. Jak podle něj poznat, že máme problém s nějakou závislostí? Co je už je nadměrná konzumace alkoholu? A v jakém případě bychom měli vyhledat odbornou pomoc? Fungují podle něj předsevzetí skoncovat se závislostmi s nástupem nového roku? A proč jednu závislost často střídá jiná?

NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o alkoholu v České republice 2023OTEVŘÍT BLOG