, Blog

Společenské náklady užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog v ČR v roce 2007

Zpráva z výzkumu. Publikaci vydalo v r. 2011 Centrum adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Výzkumná zpráva Společenské náklady užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog v ČR 2007 je dostupná ze stránek Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné nemocnice v Praze. Zpráva obsahuje podrobnou metodologii, výsledky a závěry studie. Další informace o této zprávě jsou uvedeny ve článku na stránkách adiktologie.cz.

Z úvodní části výzkumné zprávy citujeme:

Studie společenských nákladů užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog v ČR v roce 2007 (COICZ) vznikla s cílem vyčíslit ekonomickou zátěž, jíž společnost nese v souvislosti s nejčastěji užívanými psychotropními látkami. Tak chce poskytnout vodítko pro intervence v této oblasti a zdrojová data pro další ekonomické studie, ať už prováděné ex ante coby pomůcka pro rozhodování mezi několika možnými intervencemi, nebo ex post v rámci evaluací jednotlivých intervencí, či jejich kombinací.

Studie COICZ s využitím mezinárodně standardizované metodologie podle manuálu Světové zdravotnické organizace a za využití domácích dat a studií, a to jak preexistujících, tak pořízených specificky za tímto účelem, dospěla k následujícím výsledkům:

Společenské náklady užívání tří hlavních skupin psychotropních látek: legálního tabáku, legálního alkoholu a nelegálních (pouličních) drog v roce 2007 činily celkem 56,2 miliardy Kč.

Z toho

  • společenské náklady užívání tabáku v ČR v roce 2007 činily 33,1miliard Kč (59,0 %); 
  • společenské náklady užívání alkoholu byly 16,4 miliard Kč (29,1 %); 
  •  společenské náklady užívání nelegálních drog činily 6,7 miliard Kč (11,9 %).

Přímý odkaz pro stažení výzkumné zprávy: https://www.adiktologie.cz/file/352/01-coi-monografie-web.pdf

Grantové určení: Interní grantová agentura Ministerstva zdravotnictví ČR, grant č. NS/10034-4 (Společenské náklady užívání tabáku, alkoholu a nelegálních drog v ČR 2007)

Pro bibliografické citace/

Zábranský, T., Běláčková, V., Štefunková, M., Vopravil, J., Langrová, M. (2011). Společenské náklady užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog v ČR v roce 2007. Praha, Centrum adiktologie, Psychiatrická klinika 1. LF UK v Praze a VFN v Praze.

ISBN:978-80-260-1680-9


NOVÉ na tomto webu, 29. 2. 2024: Zpráva o alkoholu v České republice 2023OTEVŘÍT BLOG